2015/03/15

Ahogy születsz, úgy élsz!

Kedves Anyák! 
Ezt az előadást ne csak a gyermekeikre gondolva hallgassák, hanem elsősorban a saját életükre nézve. Ugyanis mindenkinek először a saját születésélményét kell megismernie, átélnie, majd feldolgoznia.

Foganhat a baba: 
szeretetteljesen készülnek rá, várnak rá. Jöhet hamar, 
de évekkel később is, amit segíthet a művi beavatkozás. Vagy véletlenül – „becsúszottan” is érkezhet. 
Bárhogy is történik a lényeg, hogy megérkezett. 
.
Ha csak úgy jött a baba, és nem volt ideje az anyának rákészülni a fogadására, akkor valamiféle áldozat hozatal érzéssel járhat a gyermek fogadása, ami felerősíti a várandósági hányást, émelygést, szédülést. Minden betegségnek lelki oka van, hisz az ember lelke szeretne ezáltal valamire rámutatni. Ha elfogadjuk ezt a szemléletet, akkor megérthetjük a terhesség alatt kialakult gondokat, betegségeket, melyeket segítővel fel is oldhatunk. 

Sajnos nem várt terhességnél óriási teher egy babának az első 12 hét. Ezt az időszakot végig izgulhatja, mi lesz, ha felfedezik jöttét, és mit döntenek sorsa felől. Örülnek-e neki, vagy sem, megtartják-e vagy sem. De, miért lenne ez teher a babának, kérdezhetnénk? Számtalan tulajdonság, viselkedés gyökere a magzati korra nyúlik vissza, amennyiben a későbbiekben, a gyerekkorban sem változik a gyermekhez való hozzáállás. Ebben az esetben sérülhet gyerekként is, felnőttként is a megfelelő önbizalma kialakulása. 
A magzat sajnos meg is gondolhatja magát és az első 12 hétben el is mehet. Ilyenkor spontán, korai vetélés lehet. Ez történhet úgy is, hogy észre sem veszik jöttét-majd mentét, de úgy is, hogy 6.- 12. hétben megy el. Sokszor fordul elő az is, hogy miután elment, megsiratják annak ellenére, hogy nem várták. Függetlenül attól mennyire számítottak a baba érkezésére, tervezett volt, vagy csak jött, a vetélés nagy fájdalmat jelenthet apának is anyának is. 

A tervezett magzatok is ugyanúgy meggondolhatják magukat, mint a becsúszottak. A tervezett magzat nem  szeretne úgymond "kibabrálni" a szüleivel, vagy fájdalmat okozni nekik. A vetélés mindig fel akarja valamire hívni a figyelmet. Vajon mi nem tetszik a babának? Min szeretné, hogy a szülei változtassanak? Minél előrehaladottabb a várandósság, annál nagyobb a visszafordult baba után maradt űr. 

A hosszú várakozás a babára sem történik véletlenül a tapasztalataim alapján. Vajon miért várakozik a foganással a baba? Mibe szeretné, hogy a szülei változtassanak önmagukon, gondolkodásukon, esetleges szülői mintázatukon?
Vajon miért nem tud anya kellően befogadóvá válni - apára, leendő anyaságra?

Bárhogyan is fogant valaki, a lényeg, hogy megszületett. Anyának mindig ott van az esély önmagát, aktuális tervét, célját felülírni, és szeretettel fogadni a jövevényt! Amennyiben megadatik a gyermek, legjobb szívből elfogadni!

"Nem mi teszünk szívességet a gyermeknek, azzal, hogy fogadjuk őt, hanem ő tesz nekünk, azzal, hogy minket választ, és megszületik." (Petre Veronika)

Tudatos hozzáállással nagy esélye van az anyának arra, hogy problémamentesen teljen a 9 hónap. Hiszen a várandósság alapvetően tünetmentes. Ha így telik, a magzat fürdik szülei feltétlen szeretetében.

Már az első perctől kezdve átélheti az anyjával való egységet. Minden ember első ősbizalom érzése ebből az egységből fakad. Mire jó az ősbizalom? Ez azt szolgálja, hogy az ember, amikor bajba jut, vagy akár kisebb problémával találja szembe magát, akkor tudatos morfondírozás nélkül szinte automatikusan bízik magában, az életben, a világban. De! Ha az ősbizalom teljes átélése sérül a magzati korban, akkor hiányozni fognak neki az egészséges öntudatú ember talpraesett ötletei. Ifjú és felnőtt korában a környezetétől hajlamosabb inkább a negatívat várni.
Viszont, ha a baba valamennyire élvezheti az ősbizalmat, úgy boldogabb lehet. Az ősbizalomról bővebben itt.

A magzat mindent lát, hall, tud. Olyan, mintha nem csak a magzatvízben, hanem anyja érzéseiben fürödne. Nehezen titkolózhat előtte, mert még a szűk környezet gondolatait is érzi, főleg azokat, ami őrá vonatkoznak. Ebből kifolyólag nagyon könnyű dolgunk van a vele való kommunikációban. Mindenki tud a saját babájával beszélgetni, és kis gyakorlással azt is meghallja, amit ő szeretne mondani, ehhez nyújt segítséget a magzat kommunikáció lehetősége.
Az anya is, a baba is befolyásolják egymást. Ahogyan a baba vágya befolyásolja az anyát, ha savanyút enne, az anya azt kíván, úgy az anya vágyai is hatással vannak a magzatra. Amit az anya szeretet, azt későbbiekben viszont láthatjuk a gyermek kedvenc játékai, tevékenységében is. Az is fontos, amennyire tudatosan avatja be a csöppséget a kismama a közös életükbe, hiszen a magzat teljesen egynek gondolja és érzi magát vele. Az a nő, aki fittyet hány a várandósságára, éli tovább a megszokott életét, anélkül, hogy a gondolatai többször a baba körül forognának, az kirekeszti a saját gyermekét az életéből. Azok a babák, akik így járnak, kirekesztettnek érzik magukat, és frusztráltak lehetnek majd.

Minden születési variációnak lelki értelmezése van. Az a módszer, ahogyan készül a baba a kibújásra, és ahogyan kiér, meghatározza az egész életét. Az élet minden egyes nehezebb percében önkéntelenül is ahhoz a módhoz fog folyamodni, ahogyan élete első akadályát megoldotta. A születés mikéntje az első problémamegoldó módszer. Ennek értelmében olvasható az "Ahogy születsz - úgy élsz!" cím. 

Stanislav Grof a születést 4 szakaszra bontotta. E szakaszok segítenek felismerni azokat a szituációkat, amelyek megmagyarázzák személyes problémáinkat, és útmutatót adnak a fejlődési lehetőségekre.
1. szakasz – a méhen belüli szakasz
Az egység, az ősbizalom kibontakozásának helye és lehetősége.

2. szakasz – tágulási szakasz
A határtalan, szabad lebegést egyre kevésbé élheti át növekedésével párhuzamban a baba. Minél nagyobb lesz, annál kisebb a hely, és ez csak fokozódik mindaddig, amíg megérkeznek az első méhösszehúzódások. Az óriási nyomás hatására összenyomódnak a magzatot ellátó vérerek, és ez hideg- és fulladásérzést vált ki belőle. Főként azokra van erős hatással, akiket előtte nem készítették fel a megszületésre. Úgy érezheti, csapdába került. Előrefelé fél menni, mert nem látja az út végén lévő világosságot, még zárt a méhszáj, visszafelé meg már nem tud. Az az ember, aki a tudatát illetően ebben a szakaszban ragadt meg, ha nagy nyomás közeledik, akkor megreked. Képtelen tovább lépni, sokszor mindent értelmetlennek lát. Nehezen hoz döntést, sokat rágódik, halogat. Félelmek blokkolja le őt, melyek újra és újra felszínre törnek nehéz helyzetekben. Elsődleges reakciója visszatérni a paradicsomi állapotba, az első szakaszba.
Annak ellenére, hogy fájdalommal jár a nyomás, - ami a magzatra irányul – mégis ez hozza meg a megoldást, ugyanis kinyílik a méhszáj, és ennek segítségével jut át a következő szakaszba. Ahogyan az életben is a nehézség hatására nyílnak meg a kapuk. Az itt megragadt ember hajlamos az utolsó vizsga előtt otthagyni az iskolát, a párkapcsolatban az eljegyzés vagy az esküvő előtt szakítani. Mely után hosszú ideig nem kezd új kapcsolatba, gyászolja a régit, az elvarratlan szálakat.

3. szakasz – születési harc
A nyomásnak ellenállni nem érdemes, hisz ennek hatására nyílik ki a méhszáj. Amint a gyermek meglátja a fényt, új erőre kap. A szülőcsatornán való áthaladás pillanataiban szorongatottság és beszorultság félelmét éli át. Aki itt ragadt meg, az fáradhatatlan, rajong a változásokért, nyughatatlanság jellemzi az életét. Mindig új kihívásokat keres azt remélve, hogy ha keresi a félelmet és a fájdalomküszöb határait próbálgató tevékenységeket, akkor egyszer csak elnyeri a megváltást.Például amit a fiatalok találnak ki:
- autók versenyeztetése,
- hegymászás szükséges felszereltség nélkül,
- gyorsan haladó vonat tetejéről lebukni a kábelek előtt stb.
Az így járt felnőttnek azt kell megtanulnia, hogy nyugodjon meg, érkezzen célba, majd lazuljon el.
Ez a szakasz a négy közül a legveszélyesebb, és ekkor adódhat a legtöbb komplikáció.

A gyermek számára ez az első alkalom, amikor anyjával közösen dolgozhat együtt. Amennyiben az anya bódult, vagy érzéstelenítve van, és nem érzi, ahogyan a gyermek áthalad a szülőcsatornán, úgy a gyermek magára hagyatva is érezheti magát. Viszont az anya fájdalomreceptorai a narkózistól függetlenül működnek, de nincs, aki a jelzéseket fogná. Ebben a vészhelyzetben ez még inkább fokozza a baba magára hagyottság érzését, ugyanis baba-mama szellemi kapcsolata folyamatosan fennáll. Továbbá a nő kimaradhat saját szülésélményéből, és így számára nem sikerül a beavatás.

4. szakasz – megszületés
Minden nehézséget leküzdött a baba, itt volna a lehetőség, hogy élvezze az új, tágas teret. Frédérick Leboyer hívta fel a figyelmet arra, milyen fontosak az első benyomásai az életben a gyermeknek. Sajnos a mai felnőttek nagy része nem születhetett erőszakmentesen. Érkezésükkor vakító fénnyel üdvözölték őket, rögtön elvágták a köldökzsinórt, így az első lélegzetkor fulladást éreztek. Ennek hatására nem csoda, hogy e felnőttek nem élnek az élet által nyújtott szabadsággal, és kibontakozási lehetőségekkel.
Ideális esetben az ember a negyedik szakaszban valósítja meg a tényleges áttörést, elkezdheti a hálótervét élni. Minden nagy áttörésben megtalálható a negyedik szakasz jellemző jegyei.

Ruediger Dahlke évtizedeken keresztül dolgozott orvosként és pszichoterapeutaként a betegségek, tünetek, kórképek szimbólumain. Nőgyógyászokkal közösen értelmezte az alábbiakat.
Lássuk hány féle születés létezik, és mi a jelentésük. Az itt szereplő értelmezések lehet, hogy erősnek hatnak, de most tekintsünk a szülési képekre máz nélkül. Máz nélkül úgy, hogy közben senki sincs hibáztatva.

Felsorolás a teljesség igénye nélkül:
Amiről manapság minden tudatosan gondolkodó nő álmodik: a gyermekem természetes úton, a kiírt időpont előtti 1-2 hétben szülessen meg, ne legyenek szükségtelen beavatkozások pl. burokrepesztés, oxitocin adása, gátmetszés, fájdalomcsillapító stb., fejjel előre, viszonylag gyorsan haladjon előre a baba.

Idő előtti fájások
Kicsit hasonlít a koraszülésre. Előfordulhat, hogy még az asszony számára sem tudatos, de teher neki a gyermek, ezért azt el akarja hajtani.

Koraszülés
Általában akkor áll elő, ha az asszony nem tudott felkészülni a várandósságra, nem éli meg a babával az egységet. Esetleg nem örül a jöttének. Tudat alatt mihamarabb szabadulni szeretne terhétől. Sokszor nem is önmaga miatt, hanem a körülmények olyan nehezek, hogy nem meri felvállalni őszinte szívvel gyermekét. Pl. háborúban, rossz szociális körülmények között, vagy ha alkalmi kapcsolatban fogan, és az apa nem vállalja a gyermeket vagy ezek után a nőt.
De kora szülés akkor is előfordulhat, ha a gyermek türelmetlen. Sajnos nem éri el vele a célját, mert ha túl korán érkezik, akkor az inkubátorba landol.

Képzeljük el, amint több méter magasságban állunk egy ugródeszkán, és azt kérik tőlünk, ugorjunk fejest a vízbe. Lehet, hogy latolgatni kezdjük, miért nem inkább talpast, vagy hasast ugorjunk?
Lábbal előre születés
Fél a fejes ugrástól.

Farfekvés
Minél kevésbé lett felkészítve a magzat a születésre, annál nagyobb a valószínűsége, hogy nem mer fejest ugrani. Inkább meggondolja magát, és maradni szeretne. A popóját mutatja. Első ránézésre jól járt ezzel a lázadással, hiszen mindene simán kifért, de amikor a fej eléri a nyílást, megakadhat, hisz elzárja azt. Nehéz esetekben még a köldökzsinór is bonyolítja a helyzetet. Az oxigén ellátás lelassul, ami halálfélelmet, fulladásos pánikot okoz neki. Pont a nehézséget szerette volna elkerülni. Ez a megtapasztalás tanulsága lesz egész életére. Az így született felnőtt akkor is keresztülviszi az akaratát, ha az látszik, hogy értelmetlen. Aki így születik, az már az élete első szakaszában az aggódásra kényszeríti környezetét.

Keresztbe - Haránt fekvés
Nem akar együttműködni, sem dolgozni. Megoldás az, ha beszélnek vele, és megkérik, legyen kedves megfordulni, vagy megpróbálják megfordítani. De ugyanakkor meg kell tudni az okát annak, mi zavarja, mi esik rosszul neki, miért nem szeretne együtt működni? Ha nem fordul meg, akkor császármetszés lesz. A gyermek szemszögéből nézve az életmentő császár az győzelem, még fáradnia sem kellet semmit. Csak kiemelték és kész, ami az életére nézve már nem ilyen előnyös.

Császármetszés
A gondok már a stresszhormonok hiánya miatt kezdenek előtérbe nyomulni. Ugyanis a születés élményéből kimarad a beavatás, és a bizalmi kapcsolat sem jön úgy létre az anyjával. Kísérletekből tudhatjuk, hogy a 4-5 éves nagy gyerekeknél is óriás félelem él, anyjuk távolmaradása miatt. Ezért makacsan ragaszkodnak hozzájuk.
A császáros felnőtt általában kitér, nem meri a hálótervét élni. Hiszen aki nem tanulta meg hogyan haladjon át szükségen és félelmen, az retteghet a nehéz helyzetektől, és inkább nem vág bele. Megmarad a feladatok, nehézségek elhárításánál, és így idős korában is félős, lépni nem merő kisgyerek marad. „Majd elintézi anya, az apa, az állam, vagy a társadalom, vagy mindegy, hogy ki.”
     
Túlhordás
Ha a magzat még igényli az ősbizalom átélést, akkor még nem tudja, akarja elhagyni a méhet. Ők születnek meg csak a kiírt időpont után.

Köldökzsinór a nyak körül
Ez egy nagyon nehéz kép, mert arra utalhat, hogy megfojtaná magát a baba, vagy ezzel fenyeget. Önmaga ellen irányított agressziót mutat a magzat. Nagyon fontos lenne, ha mihamarabb megtalálnák a szülők az okot, akkor is, ha már rég megszületett a gyermek, illetve ez felnőtteknél egy elvégzett születésélmény foglalkozással feloldható. Amennyiben gyermekkorban az ok feloldásra kerül, úgy könnyebben válhat kezelhetővé az úgy nevezett problémás gyermek, s kiderülhet, hogy nem is problémás, csak valamiért dühös a szüleire... 

Az anya részéről ez a szimbólum úgy értelmezhető, mint egy kígyó. A köldökzsinór fojtogató kígyóvá válik, és az is előfordulhat, hogy megfojtja. Később az overprotectiv, a túl óvó, gondoskodó anya a túlzott szeretetével veheti körül a gyermeket, ami a gyermek számára túl sok lehet.

A szülést az is befolyásolja, hogy az édesanya a szülés pillanatáig mennyire dolgozta meg saját gyermekkorát, szüleivel való kapcsolatát, nővé válását stb. Ezek hiányában szintén előfordulhatnak a fent említett elakadások.

Amennyiben kiderülnek az okok és a miértekre válasz érkezik 
- a hosszú ideig nem érkező baba elmaradására,
- a vetélésre 
- a várandóssági tünetekre, 
- a szülésre, 
- a megszületésre 
- a későbbiekben a szoptatási nehézségekre, 
- a nem alvásra
úgy az anya megkönnyebbül, a problémák pedig megoldódhatnak. S a léleknek nem lesz szüksége arra, hogy a tünetek tovább folytatódjanak 
- a gyermek későbbi időszakában pl. az éjszakai nem alvásban, a széklet visszatartásban vagy az evés elutasításával stb. 

Kérdések magunkhoz:
Hogyan kezdem a napot? Könnyen pattanok ki az ágyból? Félek-e, húzódozok-e az új nap feladataitól? Szeretem-e a napfelkeltét? Mikor éltem át utoljára? Átélem, vagy átaluszom-e a nap kezdetét és az életet?

Felhasznált irodalom: Ruediger Dahlke, Margit Dahlke, Volker Zahn: Út az életbe, Várandósságról és születésről holisztikus szemmel, Holistic Kiadó
Ruediger Dahlke: Sorsfordulók, Officina Nova


A cikk jó lehetőséget ad arra, hogy elgondolkozzunk saját születésünkön, szülésünkön, de nem minden esetben elégséges ahhoz, hogy teljes körűen választ kaphassunk a miértekre. 

Ezt az írást eddig 400.000-en olvasták el, és rengeteg levelet, kérdést kaptam. Ebből arra következtetek, hogy mára egyre több embert érint meg a saját születésének és szülésélményének a témája, egyre többen kíváncsiak az akár évek óta cipelt kérdéseiknek (a miérteknek) a megválaszolására. 


Írta: Petre Veronika


Elhangzott: 2011.Születés Hete, Kozármisleny 

54 megjegyzés:

  1. Szenzációs volt! Köszönöm!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tetszett az írás, sajnálom, hogy korábban nem olvastam el. Két gyermekes kismama vagyok. Mindkét alkalommal oxitocint kaptam: az elsőnél elfolyt a magzatvizem,s több mint 12 órát vártak a dokik, majd az oxitocin után 7 órával megszületett a kislányom. A másodiknál kitágultam majdnem teljesen, fájás nélkül, aztán oxitocint kaptam, burkot is repesztettek, 10 perc alatt beindult a szülés, fél óra alatt megszületett a második kislányom. Mindkettő beavatkozással történt. Talán szükséges volt az első, a második nem annyira. Hogyan hozhatom helyre?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Fruzsina!

      Kérlek írj nekem levelet a gmail-es címemre, és válaszolok a kérdésedre.
      Várom, Veronika

      Törlés
  3. Nagyon érdekes ez az írás! Különösen azért, mert most döbbentem rá, miért van mindkét gyermekemnek szüksége mindig a jelenlétemre, megerősítésre,stb! Mindkettő császárral született! A nagyobbik fiamnál, aki most 9 éves farfekvés miatt császároztak,2 nappal a kiírt időpont után fájások nélkül. A most 6 éves kisfiamnál nem volt farfekvés, de húzódott az előző vágás és nem mertek kockáztatni! Itt sem voltak fájások! van valami megoldás?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Bernadett!

      Köszönöm, hogy írtál.
      Igen van megoldás. Kérlek írj nkem ide levelet: spiritualisanya@gmail.com
      Szeretettel, Veronika

      Törlés
    2. Feloldhatjuk egyrészt a szüléseddel, s a gyermekeid születésével kapcsolatosakat, másrészt változhat az, hogy ne legyen szükség a folyamatos jelenlétedre.

      Törlés
  4. Egyszerűen fantasztikus írás!!! Köszönöm!!! <3

    VálaszTörlés
  5. Nagyon érdek volt amit írtál. Minden szülés más és más. Próbáltam az én kisfiam megszületését beazonosítani, de nem sikerült sajnos, ezért a segítségedet szeretném kérni. Tamás 5 nappal a kiírt időpont után született, indított császárral. A 32. héten ő már szépen fejjel lefelé elhelyezkedett, de nem indult meg a szülés nálam. 3 nappal a szülés megindítása előtt 4,5kg-ra saccolta az orvosom a súlyát és azt mondták, hogy ekkora babát spontán normál szüléssel az alkatomból adódóan sem fogok tudni megszülni, ezért, hogy elkerüljük a komplikációkat, megindították a szülést nálam. Nekem így minden szinten kimaradt a szülés, mint olyan, mert még fájásaim sem voltak. Végül 4,9kg-mal császárral született meg a kisfiam. Nekem is nagyon hiányzik, hogy nem tudtam rendesen megszülni. Mit tehetek?

    VálaszTörlés
  6. Kedves "Üvegfestés:)"!
    Kérlek írj Te is nekem levelet, és részletesen leírom, mit lehet tenni ebben a helyzetben, a kérdéseddel kapcsolatban.

    Köszönettel, Veronika

    VálaszTörlés
  7. Én is irhatok privátban?
    Mert a világon mindennél jobban akartam a gyerekeimet. Tetvezettek voltak, elsőre ill másodikra állapotos is lettem. Imádtam terhes lenni. Mégis toxemiás voltam. Au első babám 3 héttel elöbb, császárral, vajúdàs és minden mentesen született, a második 6 héttel hamarabb, szintèn kezdődő toxemia. A baba bradicard is volt és a keringés sem volt jó a köldökzsinórban. Őt is hirtrlen , csàszárral kivettèk.

    VálaszTörlés
  8. Kedves Veronika!
    Nagyon tetszett az írás!2 gyermekem van akiket császármetszéssel hoztam a világra.Az első farfekvés miatt a másodikat én választottam....Szeretnék neked privátban írni ha lehetséges...Üdvözlettel Renata

    VálaszTörlés
  9. Pártl-Berényi Barbara2015. március 17. 22:52

    Kedves Veronika!
    Nagyon elgondolkodtatott az írásod. Két lányom van, mindkettőt terveztük. Az első terhességem vetéléssel végződött, majd mindkét lányomnál terhességi cukorbeteg lettem, és végül mindketten császármetszéssel születtek. Az idősebbik lányomnál probléma volt a méhlepénnyel, és a végén már kevés volt a magzatvíz, és nem volt jó az NST sem, ezért került sor császármetszésre. A másodiknál nem volt probléma, csak az előzmény miatt lett császáros. Az idősebbik lányommal (nyáron lesz 3 éves) nagyon sok problémám van, és folyamatosan azon igyekszem, hogy megoldást találjak rá. Az írásod alapján arra gondoltam, hogy Te esetleg tudnál nekem segíteni, megoldást találni rájuk. Üdvözlettel: Barbara

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Barbara!
      Várom leveledet, ezekre a kérdésekre megtaláljuk a válaszokat!
      Veronika

      Törlés
  10. Kedves Veronika! Elolvastam az irasodat, es szkeptikuskent is nagyon tetszett! Ket fiam van, mindketto termeszetes uton jott vilagra, az elsonel beindult a szules, a masodiknal burkot repesztettek leszuro szivhang miatt, a kicsi koldokzsinorral a nyakan szuletett. Mindket szulesnel kaptam oxitocint, es gatmetszes is volt. A nagyobbik fiam nagyon rosszul aludt, a kisebbbik jobban, de nem a legtokeletesebb. Imadom a gyerekeimet, de kovetek el hibakat, hogyan tudna a viszonyunk meg bensosegesebb lenni? Koszonom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves :)!

      Kérlek te is írj e-mailt, mert a teljes képet felvázolva, az egészet átfogóan megértve, tudsz gyermekeiddel előre haladni. :)

      Várom leveledet, Veronika

      Törlés
  11. Tisztelt Veronika!

    Édesanyám mikor terhes volt 29 évvel ezelőtt nagyon várták a babát édesapámmal együtt. Anyukám a terhesség alatt sokat hányt és cukorbeteg is lett, de ezek ellenére szeretett terhes lenni.Majd mikor eljött a szülés ideje a baba nyaka köré csavarodott a köldökzsinór és császározni kellett. Magzatvizet nyelt amivel nem foglalkoztak az orvosok, majd 6 héttel később a kicsi a szüleim között egy hajnalon meghalt. Édesanyám azt mondta, hogy nagyon szegények voltak és szerinte ennek így kellett lennie. Nehezen dolgozták fel, édesapám epilepsziás lett ezek után. Kérlek írj nekem valamit erről mert azóta is a magyarázatot keresem miért ment el a nővérem.
    Köszönettel, Klári

    VálaszTörlés
  12. Kedves Veronika!
    Köszönöm szépen írásod nagyon tetszett és elgondolgodtató. Kisfiam nem tervezett baba volt, terhesség rendben zajlott, de a szülés_születés komplikált volt. Burokrepesztés, ixitocin, gátmetszés, vákum és 4x volt a köldökzsinór a nyakán... és még nekem is van megoldatlan helyzetem édesanyámmal. Ha tudsz számomra hasznos, építő tanácsot adni, hogy oldjak ezeken az eladásokon, azt nagyon szívesen fogadom.
    Köszönettel: Brigi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Brigi!7

      Csak e-mailben tudok majd válaszolni, itt ezen a felületen nem. Kérlek írj!

      Veronika

      Törlés
  13. Kedves Veronika!
    Nagyon tetszett az írásod és nagyon érdekes is volt.Kisfiunk tervezett baba volt olyannyira ,hogy lombik baba.Három héttel a kiírt idő előtt ,császármetszéssel érkezett,kétszer a nyakára egyszer pedig a válla köré volt tekeredve a köldök zsinór.
    Szeretnék segítséget kérni tőled.
    Köszönettel :Vera

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Vera!

      Szívesen segítek az új kínálatom keretein belül, melyben fény derülhet arra, hogy kisfiad miért érkezett császárral, s miért tekeredett a nyaka köré a köldökzsinór. Amíg nem juthatnak teljesen felszínre a konkrét okok (már elsőként pl. a lombiknak) addig valószínűleg további megoldandó feladatok is előtérbe kerülhetnek kisfiaddal.
      Bővebben itt:
      http://www.kristalykert.hu/informacio/oldal/45/ahogy-szuletsz,-ugy-elsz

      Szeretettel, Veronika

      Törlés
  14. Kedves Veronika!Nagyon tetszett az írásod!Már ezeken a dolgokon gondolkodtam sokat én is,és a megfigyeléseim alapján igy van szerintem is.Én lassan 6hónapja szültem kislányom, a terhességem is jó volt komplikációmentes,csak utolsó 2nap ment fel vernyomásom.De,terhesseg alatt csak émelygés volt semmi hányás,meg jól éreztem magam. A szülés komplikáció mentesen 2es fél óra alatt lezajlott.Csak kérdezném:akkor lányomnak jó természete és élete lesz?Erdekelne minden ezzel kapcsolatban.:)Várom válaszát!Köszönettel:Diandra!

    VálaszTörlés
  15. Kedves Veronika, tudom, egy ilyen rövid és sok mindent érintő előadás nem törekedhet teljességre, és sokszor bólogattam az olvasottakra, de számos ponton éreztem túláltalánosítást. Nem szerencsés dolog egyértelmű magyarázatokat adni olyan bonyolult jelenségekre, amelyekről ön ír. Sok magyarázat fölösleges lelkiismeret-furdalást gerjeszthet a teherbeesés elmaradása, vagy a terhességi komplikációk miatt amúgy is stresszes szülőben.
    Nem vitatom, hogy sok esetben igazak lehetnek a leírt magyarázatok, de - személy szerint - nem hiszek a feltétlen lineáris okságban. Véleményem szerint hasznos lenne hangsúlyozni, hogy az Ön által leírt magyarázatok csak lehetséges okai a problémáknak. A testi jelenségek (spirituo)pszichoszomatikus magyarázata mint általános elv nem mindig tartható.
    Ezzel együtt nagyonn jól összeszedett és átfogó a cikk.
    Üdvözlettel:
    Klári

    VálaszTörlés
  16. Lányommal, tervezett baba, problémamentes gyors, 4óra alatt meglett az első 5perces fájásoktól, sima szülés. Fiam, 2lv 1hónap van köztök szintén tervezett baba, de a 36.héten észrevették hogy kisebb, 2500g helyett 2250 volt a becsült súlya, ezért 2naponta jártam cukros infúzióra és nstre, faros volt mindvégig, 37.héten megjelent a fehérje is a vizeletembe, ingadozott a vérnyomásom, 39.héten, úgy keltem hogy az arcom bal oldala lebénult, bell féle arcidegbénulást állapítottak meg, másnap tervezett császárral született, ennek milyen jelentősége lehet? fiam szopizott, lányom egyáltalán nem fogadta el. mindketten tejallergiások ekcémás tünetekkel. viszont kiegyensúlyozott, boldog gyerekek. köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Levélíró!
      Az új kínálatom keretein belül személyre szabottan értelmezésre kerülhetnek a fent leírt komplikációi!
      Bővebb információ:
      http://www.kristalykert.hu/informacio/oldal/45/ahogy-szuletsz,-ugy-elsz

      Szeretettel, Veronika

      Törlés
  17. Nem mi teszünk szívességet a gyermeknek, azzal, hogy fogadjuk őt, hanem ő tesz nekünk, azzal, hogy minket választ, és megszületik.

    Nagyon érdekes és elgondolkodtató! :)

    VálaszTörlés
  18. Nagyon tetszett az írás,próbálom jól lértelmezni.
    Kislányom tervezett,könnyen (orvosi vélemény ellenére) megdogant baba. Szuper terhesség után a 39. hétben elfolyt a magzatvíz (én már kértem,h.jöjjön ki), de fájás nem jelentkezett. 12 óra után iszonyú sok oxitocin,fájás nélküli kipréselés 4-5 résztvevővel. Köldökzsinór 1x a nyakon (férjem szerint a vállán), kulcscsonttörés,enyhe oxigénhiány (Dévény módszer megoldotta).
    Nem egyszerű. Kíváncsi lennék a véleményére!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Levélíró!
      Az új kínálatom keretein belül tudok válaszolni kérdéseire!
      Bővebb információ:
      http://www.kristalykert.hu/informacio/oldal/45/ahogy-szuletsz,-ugy-elsz

      Törlés
  19. Nagyon elgondolkodtató!!!

    VálaszTörlés
  20. Köszönöm,választ kaptam sok mindenre! Gratulálok és további sok sikert az utadon!

    VálaszTörlés
  21. Kedves Veronika!
    Nagyon tetszett az írásod. Két gyermek édesanyja vagyok. A nagyobbik fiú a kisebbik leány. A fiam születésénél, burkot repesztettek, a nyakán volt a köldökzsinór ezért vákumoztak. Szerencsére nem történt sérülés.A kislányom születésénél a kitolási szakasz egy óránál tovább tartott ő arccal felfelé jött a világra.Szeretném a véleményedet kérni.Köszönöm!

    VálaszTörlés
  22. Érdekes cikk!Érdemes elolvasni!

    VálaszTörlés
  23. Kedves Veronika!
    Nagyon tetszett az írás a születéssel kapcsolatban. Én elmondhatom,hogy a gyermekem lelkét hallottam és különös kapcsolat volt köztünk. És,hogy erős lélek és ebből kifolyólag már a hasamban is bántan akarták más lelkek. Két kérdésem lenne. A vácumos szülés miért van.És hogy lehet egy köldök zsinór és két méhlepény. Nem értem és a 9 hónap alatt egyszer sem mondták el nekem,csak szüléskor vették észre. Tudtam,hogy mikor fog megszületni,a nemét stb. Igaz kőkemény volt a terhesség,de imádat van. Nagyon szeretjük. Válaszát köszönöm.

    Üdvözlettel Zsuzsi

    VálaszTörlés
  24. Kedves Zsuzsanna!

    Kérlek írj nekem e-mailt, hogy válaszolni tudjak neked.

    Veronika

    VálaszTörlés
  25. Kedves Veronika!
    Nagyon megfogott az írásod, és szeretnék tanácsot kérni illetve megoldást találni segítségeddel a problémámra.
    A mi történetünk elég kombinált, az első gyermekünket nagyon akartuk, vártuk, egy viszonylag problémamentes terhességet követően azonban meghalt a baba a terhesség 41. hetében, mint utólag kiderült köldökzsinór trombózisban. 2 nap után oxitocin, méhszájlazító zselé, magzatburok repesztést követően spontán született 8 órát vajúdtam. A második terhességem a 6. héten spontán elment, a harmadik akit szintén nagyon vártunk és akartunk a 37. héten sürgősségi császárral kellett megszülnöm, mert nála is fellépett ugyanez a probléma (vérhígítás ellenére). Ő egy tüneményes 4 éves kislány, okos, nagyon ügyes, viszont a viselkedésével velem szemben egyre több a probléma. A halott gyermekemmel kapcsolatosan szeretnék tanácsot kérni, valamint az élő kislányommal való problémák megoldásában szeretném a segítségedet kérni. Hova tudok neked levelet írni? Előre is köszönöm!
    Üdvözlettel: Judit

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Judit!
      Köszönöm hozzászólásod. Kérlek írj ide: spiritualisanya@gmail.com

      Szeretettel: Veronika

      Törlés
  26. Kedves Veronika!

    Nagyon tetszett az írásod!Köszönöm!Sajnos nincs gyermekem,de sok éve nagyon szeretnénk.Sok mindennel foglalkoztam,kineziológia,családállítás,pszichológia.
    Feloldottam és felkotortam sok,néha nehezebb lelki munkákat is.5 év után inszemináció segítségével teherbe estem.Nagyon örültünk neki,de sajnos a 9.héten elment.Elmúlt egy év,és még 4 sikertelen inszem.Befejeztem egy számomra nagy horderejű lelki blokk oldását az inszemek után.Eddig,hát,el lehet mondani,hogy görcsös voltam.A lombik előtt állunk,de most először éreztem,hogy el tudom engedni ezt a görcsöt,mintha valamiféle nyugalom szállt volna meg.
    Megköszönöm ha kapcsolatba léphetünk,kíváncsi lennék a véleményedre,ill.a tanácsodra.
    Köszönettel:Éva

    VálaszTörlés
  27. Kedves Éva!

    Köszönöm, hogy írtál. Kérlek írj nekem az e-mail címemre: spiritualisanya@gmail.com. várom, Veronika

    VálaszTörlés
  28. Ez csodálatos és nagyon elgondolkodtató. Burokban születtem édesanyám első gyermekeként, még akkoriban (1962) nem volt ennyi császármetszés mint manapság. Ő 33 évesen adott életet az első gyermekének, és nagyon nehéz szülés volt, ahogy elmesélte. Kíváncsi lennék rá, ez mit jelent reám nézve. Mert jelentősége van az biztos. Köszönöm: Kata

    VálaszTörlés
  29. Kedves Veronika!

    NAgyon érdekes és elgondolkodtató írás. Kíváncsi lennék, a méhen kívüli terhesség milyen okokra vezethető vissza? Brig

    VálaszTörlés
  30. Nagyon elgondolkodtató amit olvastam az íràsodból.Két gyermekem van. Mind a két terhességem nyitott méhszàjjal hordtam ki. Az első gyermekemnél összevartàk a méhszàjat és a tervezett szülés elött tàvollítottàk el.Nagyon gyorsan és könnyen szültem.A lànyommal a nyitott méhszàj miatt fektettek.Nem tudtam enni és nagyon gyenge voltam.Egy hónappal előbb érkezett és kis súllyal, a nyakàn 1x ràtekedve a köldökzsinór.Nagyon imàdom őket, akartam hogy legydnek.A gyerekek màr huszonévesek , a fiammal nagy egyetértésben vagyunk, de a lànyommal nagyon sok problémàm van.Nem akar a sajàt làbàra àllni, mi tartjuk el, nem igazàn hajlandó elfogadni a hétköznapi élet dolgait, olyan mintha egy màsik kis vilàga lenne.Szeretném őt megérteni,mert úgy gondolom, hogy ha nem leszünk a fiammal mellette,nélkülünk elfog veszni ebben a nemegyszerű vilàgban.
    Szeretném a véleményedet kérni!
    Üdvözlettel: Rozy



    VálaszTörlés
  31. Van egy kérdésem,mert számomra kicsit zavaros a cikk. A gyermekemet túlhordtam, császármetszéssel született, a köldökzsinór a nyakán volt. Ilyenkor ezt hogy értelmezzük?

    Köszönöm

    VálaszTörlés
  32. 23 rom évvel ezelőt született meg a lányom ami tökéletesen működött.Csak burokrepesztés volt a beavatkozás semmi más.Ahogy meg van írva ő időre simán ahogy kell.Viszont 9 éve terhe lettem de sajnos az méhen kívüli lett így sajnos nem jöhetett ide.De ami a legroszabb azóta semmi.Még véletlen sem esek teherbe.Egy darabig görcsösen ragaszkodtam hozzá h legyen de mára már feladtam.Tetszett az írása s gondoltam rá kérdezek mi lehet az oka h ez a kis lélek nem jön oda hozzám h szerethessem vagy boldogságot adhassunk egymásnak.Szeretnék választ találni erre a kérdésre.Köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Türelmesen váró Anyuka!

      A szülés-születés élményre pár soros e-mailben, megjegyzésben elegendő ismeret nélkül kivitelezhetetlen sajnos az egy órás elemzés az egyén életére nézve, hát még az elmaradt gyermekáldás témában.

      A kérdéseit tanácsadás keretén belül a saját életére nézve megbeszélhetjük.

      Szeretettel, Veronika

      Törlés
  33. Nagyon örülök hogy elolvastam ezt cíkket! Nekem a kisebbik gyermekem 1 éves, és gyorsan jött a világra, negyed 1 kor elfojt a magzatvíz, fél ,3- rá meglszületett, de nem sírt fel, nem is lélegzett, mot s viszont gyönyörűen fejlődik, sőt a társaikhoz képes sokkal ügyesebben és gyorsabban csinál mindent! :-)

    VálaszTörlés
  34. Hogy én miért nem akadtam előbb rá erre az előadásra?! Sok mindent most értettem meg a gyermekeimmel kapcsolatban. Illetve még "emésztek" egy-két dolgot! Köszönöm! Esetleg ha van rá mód, tudnék pár dolgot kérdezni, ami nem világos? Leginkább a középső gyermekemmel kapcsolatban...az ő születése és az azutáni két hét nem volt szokványos, megterhelt lelkileg nagyon minket. Érdekes hogy még nem olvastam ezt,csak ma reggel, de pont 1 hete kb gondolkodom azon,és foglalkoztat nagyon, hogy amilyen most ő 6 évesen,(rettentően érzékeny, ég és föld mint a testvérei) ezek a születésénél és azutáni nehézségek miatt lehet -e. Erre most ráakadtam erre a csodálatos írásra.....KÖSZÖNÖM! :)

    VálaszTörlés